اگرچه می گویند درهنگام وقوع بلایای طبیعی تر و خشک با هم می سوزد ، اما امارهای جهانی نشان می دهد که زنان وکودکان به طور خاص بیشترتحت تاثیر بلایای طبیعی قرارگرفته و بیش از ۷۵% آوارگان را تشکیل می دهند. زلزله سال ۲۰۱۵ در نپال، سیل در میانمار، خشکسالی و شور شدن آب ۲۰۱۶ در ویتنام و حوادثی نظیر این همگی نشان داد که زنان بسیار آسیب پذیرند . علاوه بر اثرات کلی فاجعه طبیعی و فقدان و یا کمبود مراقبت های بهداشتی، زنان را با مشکلات سلامتی جسمی و جنسی و آسیب¬پذیری، افزایش میزان خشونت خانگی و خطر فروپاشی روانی نیز قرار می دهد. به دلیل به هم ریختن سازمان اجتماعی در هنگام وقوع فاجعه، زنان بیش از پیش درخطر آزارجنسی وتجاوز قرار خواهندگرفت و چنانچه آواره ویا با فقر روزافزون مواجه شوند، بیش ازپیش درخطر سوءاستفاده باندهای موادمخدر و بردگی جنسی قرار می گیرند.
نائومی کلاین درکتاب «سرمایهداری در برابر آبوهوا؛ همه چیز تغییر می¬کند» مینویسد: سیستم اقتصادی ما اکنون در حال جنگ با سیستم جهانی است. تنها امیدی که میتوان برای پیشگیری ازگرمایشِ فاجعهآمیز جهان داشت، دراتخاذ تغییرات بنیادین سیاسی و اقتصادی نهفته¬است؛ واین موضوع به نظرکلاین میتواند خبر امیدوارکنندهای قلمداد شود. همچنان که کلاین بهدرستی اشاره میکند، انباشت دیاکسیدکربن در فضای اتمسفر بیانگر وجود شرایطی استثنایی است؛ شرایطی که هر چیزی را تغییر میدهد. او دربخشی ازکتابش مینویسد: «…تغییرات آبوهوایی فرصتی برای ماست تا بتوانیم اشتباهات ویرانگر قبلی را اصلاح کنیم، این درواقع همان طرح ناتمام آزادی است». ( کلاین ، ۲۰۱۵)
تغییرات آب و هوایی و پیامدهای آن از جمله بحران آب و خشکسالی از مهمترین و چالش برانگیزترین مساله جوامع بشری است که همه ابعاد زندگی را تحت تاثیر قرار داده است. این چالش تغذیه ، امنیت ، حتی خانهها و اطرافیان و نحوه زندگی را در جوامع بحران زده تحت تأثیر قرار داده و آنها را با چالش های جدی و تازه ای روبرو کرده است. عوارض جانبی مهمی وجود دارند که همیشه آنچه که ما انتظار داریم نیستند. بسیاری از مردم هم اکنون در مناطقی زندگی پر خطر زندگی میکنند که سرزمین آباء و جدادیشان بوده و به آن تعلق دارند. اما فجایع انسانی یا طبیعی هستند که تعیین میکنند مردم تا کی میتوانند در سرزمینهای پدریشان دوام آورند و یا آنها را ترک کنند، آنچه مسلم است بحران آب اشکال جدیدی از مسائل اجتماعی رقم زده که زنان، یعنی نیمی از مردم جامعه را بیش از پیش با مشل روبرو خواهد کرد.
برای مقابله با کاهش پیامدهای اجتماعی این تغییرات منفی و تغییر شیوه زندگی مردم، جایگزین کردن شیوههای جدید و روشهای رویارویی با مسائل نو متناسب با تغییرات آب و هوایی در بعد اجتماعی سوالاتی زیادی ایجاد کرده است که نابرابری جنسیتی یکی از مهمترین محورهایی است که شایسته توجه است. . تکنیکها و استراتژیهایی که مردم در جهت سازگاری با مسایل روزمره زندگی بر میگزینند، در صورتی که همراه با آگاهی باشد میتواند در جهت مثبت و پیشرفت افراد و توسعه جامعه، و برای پاسخ به نیاز خاصی، با تاثیر گذاشتن بر اذهان افراد، فضاهای جدیدی به وجود آورد، یا محتوای فضای خاصی را دستکاری کرده، یا تغییر دهد. جامعه امن جامعه¬ای است که درآن همه زنان ازاستانداردهای زندگی مناسب، عدالت جنسیتی و امنیت برخوردار باشند ؛ هرکشوری برای دستیابی به رویاهایش باید در کنار زیرساخت های مادی، به مسائل زنان نیز به عنوان زیرساخت نگاه کرده و آنها را نیز تامین نماید، رفع محدودیتها، ممنوعیتها و بازنگری در قوانینی است که برای نیمی از مردم یک جامعه یعنی زنان تبعیض آمیز بوده و شرایط را برای آنهادرحالت عادی نابرابر کرده است.